Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lipidek

2020.11.05

 

Poláros oldószerekben NEM, apoláros oldószerekben jól oldódó, kémiailag eltérő anyagok.
Kétféleképpen csoportosíthatjuk őket: (1,2)
1, Elszappanosítható lipidek:
- Neutrális zsírok
- Foszfatidok (foszfolipidek)
1, El nem szappanosítható lipidek:
- Szterolok
- Epesavak
- Hormonok
2, Egyszerű lipidek:
- neutrális zsírok
2, Összetett lipidek: 
- foszfatidok
- szteroidok
- karotinoidok
Neutrális zsírok:
- Természetes zsírok, olajok, de nem illóolajok
- Szobahőmérsékleten :
                    - folyékony: olaj
                    - szilárd: zsír
- Kémiailag glicerin zsírsavakkal alkotott észterei.
- Glicerinnből és zsírsavakból kondenzációval jönnek létre, a molekulák közötti kötést észter kötésnek nevezzük. (Zsírsavak: Palmitinsav, sztearinsav, olajsav)
- Bomlásuk hidrolízissel-bélben lévő lipáz nevű enzim hatására.
Biológiai jelentőségük: 
- Tápanyag raktározás
- Hőszigetelés
- Zsírban oldódó vitaminok oldószerei: (D, E, K, A)
- Mechanikai védelem
(állati szervezetekben minden feleslegben felvett tápanyag zsírrá alakul)
Foszfatidok (Foszfolipidek)
Felépítésük: 
- glicerin
- zsírsav
- foszforsav
Tulajdonságuk:
- Kettős oldódású amfipatikus vegyületek (oldódnak poláros és apoláris oldószerekben is)
- A glicerin, a foszforsav és a kapcsolódó csoport poláris,
- A zsírsavak apolárisak
Biológia szerepük: 
- Kolloid méretű gömböket vagy lemezes micellákat alkotnak, kettősrétegbe rendeződnek.
- A sejtekben hártyákat, membránokat hoznak létre, vízes tereket választanak el.
Szteroidok:
Az ide tartozó vegyületek közös szerkezeti sajátsága a szteránváz.
Az egyes szteroidok a szteránvázhoz kapcsolódó funkciós csoportok minőségében térnek el egymástól. 
A szterolokban a szteránvázhoz -OH-csoport kapcsolódik.
Koleszterol:
- Állati zsírokban, vérben, epében, sejthártyában fordul elő. Részben táplálékkal vesszük fel, állati zsiradékok tartalmazzák
- nagyobb mennyiségben, részben a szervezetünk állítja elő a májban. 
- Fontos előanyaga a különböző szteránvázas vegyületek – pl. hormonok - szintézisének, ugyanakkor magas koncentrációja a vérben érszűkületet, érelmeszesedést okoz. 
D-vitamin (kalciferol D2, D3)
- A szervezetünk optimális kalcium-anyagcseréjéhez szükséges zsírban oldódó vitamin. 
- részben a táplálékkal vesszük fel (D2, D3), magas D-vitamin tartalmú ételek a halmájolajok, tejtermékek, tojás, részben a szervezetünk maga állítja elő (D3) a nap UV sugárzásának segítségével. 
-  koleszterinből – előanyag a bőrben képződik – ebből a bőrben inaktív D-vitamin lesz – ez a májban raktározódik – vesében aktív vitaminná alakul.
Szerepe: 
- fokozzák a kalcium- és a foszfát felszívódását a bélből,
- ezáltal emelik a vér kalcium- és foszfátkoncentrációját, 
- elősegítik a kalcium beépülését a csontokba. 
- Ezenkívül fokozza az immunrendszer működését. (Télvégi influenzajárványok egyik oka a szervezet alacsony D vitamin tartalma.)
Hiánya: 
A D-vitamin hiány kalcium hiányt eredményez, csontvesztéshez és a csonttörések fokozott kockázatához, fiatal korban az angol-kór kialakulásához vezet. Jobbára fiatalkorban jelentkezik: jellegzetes csontrendszeri elváltozásokat (dongaláb, a gerinc és a mellkas torzulásai) okoz.
Hipervitaminózis lép fel a zsírban oldódó vitaminok – D,E,K,A - túladagolása esetén, mert zsírokban oldódva nem ürülnek ki, felhalmozódnak a zsírszövetekben. Pl. a Dhipervitaminózis magas vérkalcium szinttel jár, ami erek és szövetek elmeszesedéséhez vezethet. A folyamatosan adagolt mesterséges vitaminkészítmények esetén ezért mindig ügyelni kell a kontrollált és optimális vitamin mennyiségre.
Epesavak: 
Az epesavak azok a szteroidok, amelyek egyebek mellett karboxil (-COOH) csoportot tartalmaznak és az epében találhatók meg. Az epében sók formájában fordulnak elő – ezért az epe nem savas, hanem lúgos -, segítik a zsírok emésztését, úgy, hogy emulgeálják
Fizikailag aprózzák -, a nagyobb zsírcseppeket kisebb cseppekké, miáltal nő azok összfelülete, ill. a létrejött emulziót stabilizáják, aminek köszönhetően a zsírbontó lipázok hatékonysága megnő. Legjelentősebb közülük a kólsav. Az epesavak szintén amfipatikus vegyületek, apoláris részükkel körbeveszik a zsírcseppeket, poláris részükkel pedig a vizesfázis felé fordulnak. Hatásuk a szappanokéhoz hasonlítható. Az epe zsírokat szétoszlató szerepét bemutató kísérlet
Szteránvázas hormonok: 
jellemzően oxo (C=O) csoportot tartalmaznak.
Mellékvesekéreg-hormonok:
- kortizol: szénhidrát-anyagcserére hat.
- Aldoszteron: a só visszaszívását serkenti a vesében.
A petefészekben termelődő női nemi hormonok:
- progeszteron: megőrzi a terhességet.
- Ösztrogén: egyik fő feladata a másodlagos nemi jellegek kialakítása.
A herében termelődő férfi nemi hormon:
- tesztoszteron: másodlagos nemi jellegek kialakításában játszik szerepet.

Karotinoidok (terpének)
A karotinoidok lényegében szénhidrogének. Konjugált kettős kötés rendszerűek, így
könnyen gerjeszthetők, ezért.
Karotin: C40H56, a sárgarépa színanyaga, tartaléktápanyaga, az A-vitamin előanyaga. 
Az A-vitamin (retinol) a májban karotinból keletkező, majd raktározódó zsírban oldódó
vitamin.
Szerepe:
- A retina fényérzékenységét biztosító rodopszin (fényérzékeny anyag) felépítésében részt vevő retinal előanyaga
- ezért a normális látás fenntartásában nélkülözhetetlen,
- fontos a hámfelületek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, ezért véd a hámon keresztül történő fertőzések ellen.
Fő forrása:
- Vitamin formájában a halmájolajok, tejtermékek, máj, tojássárgája tartalmazzák. Előanyagát, a karotint, tartalmazza a legtöbb zöldség. Mivel vízben nem oldódik, a felszívódásához zsiradék szükséges.
Hiánya:
- szürkületi vakságot (farkasvakságot), sőt teljes vakságot okozhat.
- Hámszövet-, könnymirigy elsorvadása, a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr kiszáradása, fokozott szaruképzés, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, kihullása tapasztalható.
- A nyálkahártyák is szárazak, ezért hamarabb lépnek fel húgyúti, orrvérzés, légúti fertőzések.
Likopin: piros színanyag, pl. a paradicsomban fordul elő. Erős antioxidáns, képes a szabadgyököket semlegesíteni, elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak.
Az E- és K-vitaminok gyűrűs karotinoidok, zsírban oldódó vitaminok:
E-vitamin (tokoferol)
Szerepe:
- A tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így megakadályozzák pl. a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját, védik a sejteket a káros szabadgyökökkel szemben.
- Egyesek szerint rákmegelőző ill. -gyógyító hatású.
- Szükséges lehet az egészséges nemi működéshez (nem bizonyított).
Fő forrása:
- növényi olajokban, magvakban, húsban, májban, tojásban fordul elő.
Hiánya:
- Az E-vitamin hiánynak nincsenek kifejezett tünetei.
- Nemi működések zavarához, magzatfejlődési problémákhoz vezet. 

K1,2 –vitamin (fillokinon):
Szerepe:
- A normális véralvadáshoz kell, jelenlétében a máj véralvadási faktorokat, pl. protrombint szintetizál.
Fő forrása: 
- K1-t növényi olajok, zöld leveles zöldségek, káposzta, brokkoli, paraj tartalmazzák, fillokinon elnevezés az előfordulására utal (filum = levél).
- A K2-t bélbaktériumok termelik. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikumos terápia következményeként K-vitamin hiány állhat elő.
Hiánya:
- Vérzékenységhez, véralvadási zavarokhoz vezet.
Retinál:
A szem fényérzékeny anyaga, az A-vitaminból keletkezik az OH-csoport aldehid-csoporttá
való oxidációjával. A látás lényege, hogy a cisz-retinál transz-retinállá izomerizálódik fény
hatására.